Novosti

Novosti

Umjetnički vremeplov Hrvoja Dumančića ‘Uspomena’ predstavljena u parku Maksimir

News, Novosti
featured image

U jedinstvenom ambijentu maksimirskog parka Hrvoje Dumančić je u partnerskom okruženju Adria Luxury Societyja i Porschea priredio posebni doživljaj.

 

Skulptura “Uspomena” dio je doktorskog rada pod nazivom “Skulptura na temu konja kao jedna uspomena iz djetinjstva” proistekla  iz dugogodišnjeg Dumančićeva istraživanja „zaboravljenih emocija“. One, kaže umjetnik, pripadaju spektru onih iskonskih emocija što se najintenzivnije proživljavaju u najranijem djetinjstvu. Premda u nama dubinski i dalje postoje, često ih potiskujemo duboko u podsvijest te postaju „zaboravljene“. Dumančićeva skulptura  “Uspomena” ujedno je i nastavak njegove predhodne istraživačke izložbe održane u Galeriji Bačva u zagrebačkom Domu hrvatskih likovnih umjetnika, 2016. godine, pod nazivom “Zaboravljene emocije”. Umjetnik je tada načinio skulpturu konjića za njihanje, koja je prethodnica sadašnjoj “Uspomeni”.

„Za izlaganje nove skulpture odabrao sam Maksimir jer su u njemu odrastale brojne generacije. Park je na neki način arhiv dječjih uspomena. Ova skulptura je svojevrstan hommage prošlom vremenu, djetinjstvu i emocijama koje se aktiviraju kroz sjećanja. Doživljaj se ne bazira samo na skulpturi, nego i na ukupnom prostoru i interakciji s prostorom u kojem je skulptura smještena“, objašnjava umjetnik.

Dumančićev likovni mentor red.prof.art. Miro Vuco, akademski kipar njegov rad karakterizira kroz komentar:’ Prvoklasna modelacija, majstorska izvedba, prirodni i uvjerljivi pokreti, ambijentalna sukladnost…. u suzvučju se stapaju povijest, mit i život  predstavljajući portret vremenskih razlika. Prikaz je gotovo magijski…’

Skulptura ‘Uspomena’ posveta je prošlom vremenu, djetinjstvu i emocijama… koje sjećanja su vam se javljala tijekom rada na njoj?

„Prvotno moja intimna duboka sjećanja, koja su isplovila kroz rad na doktorskoj temi. Izabrao sam konjića za njihanje kao antropološki simbol djetinjstva i uspoređivao svoje emocije i sjećanja s kolektivnom memorijom likovnog promatrača. To su sjećanja na djetinjstvo, uz konje s kojima sam odrastao i  životne okolnosti koje su me formirale odrastanjem.

Mislim da je krucijalno da njegujemo sjećanja i uspomene, koje nas oblikuju u ljude koji smo danas. Povezanost s prošlošću koja nas objedinjuje, sadašnjost koja nas formira i budućnost koju kreiramo. Kultura se rađa onako kako se rađa i čovjek. Djetinjstvo je prvo, ali bitno razdoblje koje kroz život nosimo kao posebnu uspomenu.“

Što smatrate vrijednostima kolaboracije poput ove s Porscheom i Adria Luxury Societyijem, obzirom na različito povezivanje industrija kroz umjetnost?

„Svakako smatram i pohvaljujem da su Porsche i Adria Luxury Society prepoznali vrijednost i suodnos s mojim radom, ali također smatram da je to bilo obostrano jer sam ja u Porscheu prepoznao njihovu težnju za povezanost s konjima. Njima je konj ne samo zaštitni znak, nego također crpe inspiraciju iz konjske snage. Iako smo na prvi pogled različiti zbog auto-industrije i umjetnosti, Porsche ima istu inspiraciju u konjima kao i ja. Teže izvrsnošću, kvalitetnoj materiji, zbog koje su vodeći u svojoj industriji, teže estetici, profinjenosti i autentičnosti. S druge strane, Adria Luxury Society kao medijski partner teži profesionalnim i inspirirajućim ljudima, ali i tvrtkama, te na izvrstan način povezuje kreativce i tvrtke koji teže upravo toj profesionalnosti i izvrsnosti na temelju zajedničkih ideja.“

 

Posjetitelji će imati priliku vidjeti skulpturu «Uspomena» u Parku Maksimir  do 31. listopada 2021. godine., nakon čega Dumančić nastavlja svoj put prema Italiji gdje će početkom studenog  predstaviti svoja djela na Art&Cavallo u sklopu Fiera Cavalli u Veroni.

  • Hrvoje Dumančić

  • Hrvoje Dumančić

  • Hrvoje Dumančić

  • Hrvoje Dumančić s Hrvojem Lapićem, brand managerom Porsche

  • Hrvoje Dumančić u društvu mentora red.prof.art. Mira Vuce i Branke Hlevnjak, povjesničarke

  • Blanka Šimundža Anušić, Izabela Vrtar, Hrvoje Dumančić i Ivana Krajinović

  • Ivana Krajinović, CEO AMZ-a i Hrvoje Lapić iz Porsche Centra Zagreb