Novosti

Novosti

Panel StoryBOOK x Pliva: Zašto migrena nije ‘obična glavobolja’ i kada je vrijeme da posjetite liječnika?

News, Novosti
featured image

U hotelu Canopy by Hilton Zagreb City Centre održan je panel na temu ‘Upoznajte migrenu’ u organizaciji Plive i magazina StoryBOOK.

U hotelu Canopy by Hilton Zagreb City Centre održan je panel StoryBOOK-a i Plive pod nazivom ‘Upoznajte migrenu’.

Panel je održan i povodom Plivinih 100 godina čime se zaista rijetke kompanije u Hrvatskoj, ali i svijetu mogu pohvaliti. PLIVA ove godine slavi svoj 100. rođendan, a njezini počeci datiraju još u 1921. godinu kada je u Karlovcu osnovana tvornica „Kaštel“, u kojoj započinje proizvodnja ekstrakata iz domaćeg bilja.– Beatrica Završki direktorica CNS PLIVA

Svaka osoba je jednom ili više puta u životu iskusila ‘običnu’ glavobolju koja se često može ublažiti i prekinuti upotrebom analgetika. S druge strane, opetovani napadi ili određene vrste glavobolje mogu biti znak nečeg ozbiljnijeg. Postavlja se pitanje kako prepoznati kada treba potražiti stručnu pomoć specijalista neurologa?

‘Glavobolje su jedno od najčešćih stanja s kojima se liječnici susreću u svom svakodnevnom radu. Razlikujemo primarne i sekundarne. Migrena spada u primarne glavobolje. Problem je u tome što se, unatoč jasnim kriterijima, nedovoljno dijagnosticira. Kod manje od 50% pacijenata imamo važeću liječničku dijagnozu migrene, a samo 30% pacijenata se liječi prema uputama svog liječnika. Većina pacijenata se liječi samo’, ukazuje Prof. dr.sc. Damir Petravić, KBC Zagreb.

Pacijenti koji boluju od migrene su onesposobljeni pacijenti koji osjećaju intenzivnu bol, često praćenu mučninom i povraćanjem. Sve to rezultira nemogućnošću obavljanja svakodnevnih aktivnosti, pa tako i odlaska na posao. Migrene su češće kod žena te najčešće između 20. i 30. godine života.

Canpoy by Hilton – Storybook i Pliva na temu migrene.
Photo: Robert Gaspert

‘Za Hrvatsku postoji podatak da imamo 17% učestalost migrene. Najveći problem je u tome što velik broj pacijenata koji boluju od migrene nikad ne dođu do liječnika, već se liječe sami. Tek kad i ako se promijeni karakter glavobolje i kad postane neizdrživo pacijenti potraže pomoć liječnika. Opće je prihvaćeno da je glavobolja sastavni dio života te da zbog toga ne treba ići liječniku’, ističe Doc.dr.sc. Sanja Kovačić iz Opće Bolnice Zabok, a svi su se sudionici panela složili s time da postoji veliko nerazumijevanje javnosti na ovu temu. ‘Ah, to je samo glavobolja’, često se može čuti, no to je daleko od istine.

‘Zašto je važno ipak otići liječniku? Zato što se može raditi o sekundarnoj glavobolji koja zahtijeva liječenje osnovnog uzroka glavobolje (moždani tumor, krvarenje u mozak, upala mozga, upala sinusa, povišen krvni tlak, povišen očni tlak i sl.), pa je potrebno potražiti liječničku pomoć’, istaknula je dodatno Doc.dr.sc. Sanja Kovačić, a podržala ju je i Doc. prim. dr. sc. Sandra Morović iz Poliklinike Aviva. ‘Pacijente moramo ohrabriti da se ne ispričavaju što dolaze jer ih samo boli glava. Potrebno je napraviti potpunu neurološku obradu kako bi došli do točne dijagnoze.’

‘Doći do liječnika je u vrijeme pandemije postao zaseban izazov. Kao i na sve ostale, COVID-19 je utjecao i na pacijente oboljele od migrene. Od početka pandemije učestalo nam se javljaju pacijenti s pogoršanjima kliničke slike te nakon preboljele korone glavobolje su skoro u pravilu učestalije’, otkriva Doc.dr.sc. Marijana Bosnar Puretić iz KBC-a Sestre milosrdnice.
Doc.dr.sc. Marijana Bosnar Puretić u nastavku ističe kako je potrebna velike prilagodba okoline po pitanju migrena u smislu da bude poticajna za traženje liječničke pomoći.

‘Što se liječenja tiče, radi se o pacijentima koji su probali jako puno lijekova za liječenje boli. Kad dođu do nas važno nam je da odredimo terapiju koja će pomoći u toj akutnoj fazi. Pacijent dobije za voditi dnevnik glavobolja te ga naručujemo na kontrolu za tri mjeseca. Ako prema dnevniku uvidimo da se radi o 4 i više dana migrene u mjesecu uvodimo profilaktičku terapiju s ciljem da umanjimo napade migrene za 50% i više. Smjernice za liječenje su nam dostupne samo je važno da pacijent dođe na vrijeme’, zaključila je Dr. Maja Rubinić Majdak iz KB Dubrava.

Medijski je ovaj događaj pratio i magazin StoryBOOK koji će u novom izdanju imati detaljnije odgovore na ovu bitnu zdravstvenu temu.

Sanja Kovacic, Marijana Bosnar Puretic, Damir Petravic, Maja Rubinic Majdak, Sandra Morovic
Photo: Robert Gaspert