Novosti

Novosti

Kvalitetno vrijeme za obitelj: ‘kapital’ za sretan život

News, Uncategorized
featured image

Family Day održan protekloga vikenda na Zrinjevcu u Zagrebu ispunio je očekivanja i građana i organizatora: svi smo se odlično zabavili i, najvažnije, prenijeli djeci važne poruke za život

Tradicionalna subotnja špica definitivno je bila u znaku Family Daya, hvale vrijedne manifestacije koji su Adria Media Zagreb i portal Roditelji.hr te Grad Zagreb, organizirali na zagrebačkom Zrinjevcu, s ciljem promicanja ekologije, održivog razvoja i važnosti kvalitetnog zajedničkog vremena roditelja i djece. Zrinjevac je odzvanjao smijehom, pjesmom, dječjom igrom, a nije nedostajalo ni kreativnosti kao i važnih poruka za život, jer mališani su imali priliku iz prve ruke naučiti zašto je važno brinuti se o prirodi i kako reciklirati u vlastitom domu. Zelena oaza gradskog središta bila je i savršena kulisa za usvajanje zdravih životnih navika: igranje je vježbanje života, a na Zrinjevcu su se mališani upoznali s brojnim igrama na otvorenom, a zahvaljujući partneru Curaprox odagnali i strah od odlaska k zubaru.

“Higijenu dječjih zubića treba početi već s izbijanjem prvih zubića, no to neće biti ono klasično pranje kružnim pokretima, kako to čine veliki, već igra s četkicom, jer upravo na taj način, kroz igru, djeca najbolje uče i stvaraju dobre navike. No čim izbije prvi zubić, vrijeme je za posjet stomatologu”, rekla je Mihaela Dijanić, dr. dentalne medicine, aktivni član Udruge za prevenciju karijesa Velika Gorica, koja je djeci demonstrirala kako prati zube. Mali “učenici” – osim što su se riješili straha – kući su otišli i s poklon četkicom Curaprox.

Pravi ljepotan na Zrinjevcu, koji je plijenio pažnju i djece i odraslih, bio je novi SUV Peugeot 2008. “Za razliku od klasičnog modela 2008, SUV Peugeot puno je prostraniji za djecu. Bilo je puno upita građana; što nas ne iznenađuje, jer je automobil atraktivan, s ekonomičnim motorom, sa 100 ili 130 konja u obje varijante, benzinskoj i dizelskoj, s mogućnošću automatskog mjenjača i sl.  SUV Peugeot 2008 ima prtljažnik obujma 434 l, a robusan stil dodatno je naglašen 18″ kotačima velikog promjera”, rekao je Borna Piršić ispred Peugeota.

U prekrasnom Glazbenom paviljonu na Zrinjevcu nastupili su dječji zborovi Zagrepčanke i dečki, Kikići i Genijalci te Zagrebački anđeli, zapjevao je i Jure Brkljača, dok je Gradsko kazalište Žar ptica izvelo predstavu Pavao i njegov glavao. U duhu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, na Family Day-u najavljena je i tradicionalna biciklijada Grada Zagreba, koja će se održati danas, 22. rujna s početkom od 18 sati.

“Pozivamo građane da dođu podržati našu tradicionalnu Žbicu. Okupljanje sudionika bit će na Zrinjevcu, s južne strane Paviljona, pola sata prije planiranog početka, odakle će kolona krenuti na 7km dugu vožnju”, rekla je Darinka Jug iz Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša. Prva Žbica, koju organiziraju udruga Vozim za Zagreb i Grad Zagreb, održala se 2000. godine i mnogobrojna djeca upravo su zahvaljujući njoj stasala u odgovorne vozače bicikala. Zbog epidemiološke situacije, ovog je puta broj sudionika ograničen, a bilo je potrebno i ranije se prijaviti za utrku. Na događanju je sudjelovao i Mali plac – mobilna tržnica lokalne i organske hrane koja je okupila OPG-ove i z središta Hrvatske. Kao uspomenu na Family Day posjetitelji su ponijeli i obiteljske fotografije by Photo Boothique.

Na cijelom prostoru Zrinjevca bili su organizirani brojni korneri naših partnera – agencije Ex-Alto, Sportske škole Sporti, Sport Educe i Photo Boothiquea u kojima su se djeca zabavljala, fotografirala, crtala, vježbala, skakala u vrećama, učila kako reciklirati u svojem domu, sadila biljke…, a svoje ekološke slikovnice predstavila je književnica Rosie Koogli.

Tekst: D. P. Za Roditelji.hr ::: Fotografije: Robert Gašpert