Novosti

Novosti

KONFERENCIJA ‘ODRŽIVA MODA’ PRIVUKLA POZORNOST STRUČNJAKA, GOSPODARSTVENIKA I ŠIROKE PUBLIKE

News, Novosti, Uncategorized
featured image

Konferencija o održivoj modi dio je projekta “Održiva Hrvatska” koji se provodi uz podršku Ureda predsjednika Republike Hrvatske, pokroviteljstvo Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Grada Zagreba te partnera RTL dok je partner naše prve konferencije u 2021. godini Hrvatska gospodarska komora.

U organizaciji Adria Medije Zagreb i National Geographica Hrvatska održana je druga online konferencija projekta „Održiva Hrvatska“. Ovaj put tema je bila održiva moda.

S ciljem da mislimo globalno, a djelujemo lokalno i potičemo na odgovornost – prije tri godine Adria Media Zagreb i National Geographic Hrvatska pokrenuli su projekt „Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje“, danas proširen i poznat pod nazivom „Održiva Hrvatska“.
Održivi razvoj ostvaruje ravnotežu između zahtjeva za unapređenjem kakvoće života, ostvarivanja socijalne dobrobiti i mira za sve te zahtjeva za očuvanjem sastavnica okoliša kao prirodnog dobra o kojem ovise i sadašnje i buduće generacije.
Već treću godinu Adria Media Zagreb je uz podršku National Geographica Hrvatska lider u promicanju ideje održivog življenja, a nastavljajući prošlogodišnju središnju tematiku održivog gospodarstva, prvi naglasak ove godine stavili smo na održivu modu i tekstilnu industriju. Naime, modna je industrija, nakon naftne, najveći zagađivač na planetu – iscrpljuje prirodne resurse i goleme količine vode, koristi nerazgradive materijale i vrlo štetne kemikalije, troši previše energije i vrlo je štetna za društvo u cjelini.
Na konferenciji eminentni stručnjaci, gospodarstvenici i ključne institucije iznijeli su svoja znanja, prakse i razmišljanja o cirkularnoj ekonomiji u modnoj industriji , društveno odgovornom poslovanju kao i primjerima dobre prakse na kojima su nas s tematikom, problemima ali i mogućim rješenjima upoznali Jagoda Divić, univ. spec. Oec. – MBA , samostalna savjetnica u Sektoru za industriju i održivi razvoj Hrvatske gospodarske komore , Sanja Kalambura, izv. prof. dr. sc., prodekanica za znanost i kvalitetu Veleučilišta Velika Gorica, Mirela Holy, doc. dr. sc. Sveučilište Vern , Goran Mikac direktor marketinga Regeneracije Zabok, Nikolina Markota Vukić, dr. sc. predsjednica Institua za društveno dgovono poslovanje ( IDOP) , Paulina Jazvić, izv. prof. art. Zavoda za dizajn teksila i odjeće Tekstilno tehnološkog fakultet., Marija Kulušić, samostalna modna dizjnerica, Domagoj Boljar, suosnivač Startupa MIRET, Ivana Biočina, autorica i osnivačica Institut za odršivu modu, Kristina Burja, dizajnerica KRIE DESIGN te Melina Marelja, dizajnerica i vlasnica dizajn studija Kon2re Studio.

Zbog epidemioloških mjera konferencija je održana online, ali su se „uživo“ ipak pojavile panelistice Jagoda Divić iz HGK-a, dr. sc. Sanja Kalambura i dizajnerica Kristina Burja. Moderatori su bili Hrvoje Prćić, glavni urednik National Geographica Hrvatska, i voditeljica Katarina Moškatelo. Izvrsni domaćin konferencije bio je hotel Hilton Garden Inn Zagreb.

Hrvoje Prćić, glavni urednik National Geographic Hrvatska i Maja Matijaca, voditeljica branda i organizatorica konferencije

Kristina Burja, dizajnerica Krie Design

moderatori Katarina Moškatelo i Hrvoje Prćić

Sanja Kalambura, Hrvoje Prćić i Jagoda Divić

Snimio : Filip Hofer