Novosti

Novosti

Europski tjedan mobilnosti – Kombiniraj i kreni!

Tags: , , , Novosti
featured image

Povorkom pješaka, biciklista, rolera, vozača romobila i osoba s tjelesnim invaliditetom centrom Zagreba i pod motom Kombiniraj i kreni! obilježen je ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti, u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Na središnje događanju na Europskom trgu posjetiteljima su predstavljena raznolika alternativna sredstva kretanja.

Ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti tako je bio usmjeren na multimodalnost – korištenje različitih načina kretanja za dolazak na odredište – koji su mahom bili zastupljeni u simboličnoj povorci centrom Zagreba predvođenom voditeljem Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Brankom Baričevićem.

Pod motom Kombiniraj i kreni! glavni cilj ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti bilo je potaknuti ljude da iskušaju različita rješenja kretanja ponuđena u njihovim gradovima, kako bi se razbilo uvriježeno mišljenje da su osobni automobili jedina prikladna mogućnost prijevoza.

A osim Europskog tjedna mobilnosti obilježio se i Dan bez automobila čime se dodatno željelo ohrabriti građane da iskušaju i druge oblike prijevoza. A koja su to alternativna sredstva kretanja u urbanim sredinama i koje su njihove prednosti za okoliš i kvalitetu života, mnogobrojnim su građanima na Europskom trgu predstavili Hrvatska liječnička komora, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo unutarnjih poslova – Policijska uprava zagrebačka, Hrvatski savez udruga osoba s tjelesnim invaliditetom, Udruga slijepih Zagreb, ZET, Nextbike, Segway City Tour Zagreb, Pedicab Zagreb, Greyp Bikes, škola rolanja SkiBoo, Run Croatia, e-scooteri…